Prioritizarea activităților zilnice, poate fi realizată după mai multe metode, însă
Metoda Cadranelor, de mai jos, este una foarte simplă și usor de reținut: poate fi folosită inclusiv pentru a prioritiza activitățile săptămânale, lunare, semestriale și anuale.
1. pregătim preferabil un caiet, pix, creion, stilou(ce ne place), și un timer / sau un ceas cu alarmă, sau folosim aplicațiile telefonului timer/clock.
2. setăm time-rul pentru maximum o oră (doar pentru activitățile zilnice/săptămânale), și în această oră facem o listă cu toate activitățile ce vrem și trebuie să le desfășurăm, cu toate obiectivele care vrem să le atingem, și care sînt adunate de-a valma în gândurile noastre.
Această o listă o facem în ordinea în care ne vin în minte ideile și gândurile.
Nu este necesar încă să le organizăm, ci să le așezăm pe hârtie, să ne familiarizăm vizual cu ele.
3. apoi, pe o foaie A4 preferabil, împărțim patru cadrane, egale:
primul cadran îl denumim Cadranul Important
al doilea cadran îl vom denumi Cadranul Urgent
al treilea cadran il vom denumi Cadranul Urgent Si Important
și în fine, al patrulea cadran il vom numi Cadranul Nici Urgent Nici Important
4. apoi vom lua una câte una, activitățile din lista scrisă în prealabil, și le vom distribui după importanța și urgența reală pe care o are fiecare .
Veți observa că nu totul este atât de important precum pare, nu totul este necesar a fi făcut de dvoastră , și nu totul este atât de nesemnificativ cum am fi crezut .
În Cadranul Important vom trece activitățile ce sînt esențiale, inclusiv programele de rutină zilnică: mersul la servici, la școală, la sală, etc
În Cadranul Urgent vom trece, de exemplu: înscrierea la un curs, care ne dă posibilitatea să evoluăm profesional, prin îmbunătățirea calității serviciilor, și a muncii noastre (aceste lucruri comportă titlul de urgență deoarece ele sînt limitate de timp: înscrierile vor expira maine, deci e urgent azi să fac înscrierea, dacă vreau să urmez acest curs).
Desigur, se poate și fără acest curs, dacă nu sîntem pasionați de jobul nostru, sau dacă nimic nu ne împiedică să continuăm ca și până acum.
Astfel se subliniază urgența, nu și importanța acestui curs, pentru viața profesională.
În Cadranul Urgent Și Important vom trece de exemplu factura la lumină, care zace uitată într-un colț pe birou de o lună de zile, sau o programare la dentist, pe care o tot amânăm deoarece nu ne doare înca măseaua, dar știm că o durere va urma, dacă nu ne grăbim.
De ce sînt și urgente și importante ? pentru că niciodată nu știi când te ia durerea de măsea, iar sănătatea este pe primul loc întotdeauna, sau cel putin așa ar trebui să fie, / apoi la fel, nu vrei să rămâi fără lumină, pentru că tot amâni, deoarece te ''liniștești'' spunându-ți că îți ia doar un minut să faci un transfer bancar, spre a achita factura.
Nu uitați: oricând poate apare ceva neprevăzut, și inclusiv cu bani în cont să fii în imposibilitatea de a achita ceva ce era și important , și urgent, cum era acea factură.
Tot ce vei face, va fi să adaugi, cu bună știință, la o problemă neprevăzută, una care era deja în lista ta de priorități, dar pe care ai neglijat-o în mod iresponsabil și infantil.
Cadranul Nici Urgente, Nici Importante, va conține acele activități care sînt exact așa cum le zice și denumirea : nici urgente, nici importante, mai ales în acea zi : nu poate fi nici important și nici urgent mersul la un film, ori achiziționarea a încă șapte perechi de sosete, doar pentru că sint la ofertă, și oferta expiră, în timp ce acasă ai un sertar întreg de sosete noi.
Cred că ați prins ideea despre ce este important, urgent, și ce nu. O dată separate și prioritizate astfel, nu mai rămâne decăt să vă apucați de treabă și să le duceți pe toate la îndeplinire .
Deci …spor!
Important
Urgent
Urgent și important
Nici urgent, nici important
Dacă va plăcut acest articol , nu uitați să dați Like, Share.
Împreună creăm o lume mai educată, mai bună, mai conștientă de prețiozitatea vieții și a realității în care trăim. Mulțumesc.