Majoritatea percepem ce este un serviciu standard, însă ce trebuie să știm ca și clienți, când ne gândim la servicii premium și/sau servicii de lux? adesea aceste două ultime categorii de servicii (premium și lux) sint confundate.
În principiu, ce trebuie să știi tu, client:
- serviciile standard sint accesibile tuturor
- serviciile premium sint servicii superioare prin calitate celor standard, datorită personalizării (și nu numai), dar ca preț ele încă rămân accesibile unui public destul de larg, chiar dacă sint mai scumpe: serviciile premium sunt de obicei servicii de înaltă calitate, dar nu neapărat exclusiviste: oferind un grad mai ridicat de confort și beneficii față de opțiunile de bază
De exemplu: un card de credit premium oferă bonusuri și beneficii suplimentare față de un card standard, nu este exclusiv pentru o anumită categorie de persoane: oricine îndeplinește condițiile pentru a-l obține, îl va și primi, indiferent de categoria socială, profesională, etc, din care face parte, bucurându-se astfel de acel extra confort.
- serviciile lux sint servicii exclusiviste by default: nu oricine și le poate permite (din toate punctele de vedere, nu doar financiar* vezi subsidiar) , adesea au calitatea de a fi servicii unicat, nu doar personalizate pe necesitate, cu un mare grad de atenție la detaliu. Sînt extrem de scumpe, comparativ cu restul pieței, și oferă un nivel de confort care depășește ceea ce ar oferi serviciile premium.
De exemplu: servicii bancare de lux care oferă consiliere personală exclusivă și acces la produse financiare rar întâlnite pe piață, sau care sint create special pentru a acomoda necesitatea unui client.
Idem serviciile de consiliere pentru dezvoltarea personală: dacă consilierea standard îți oferă un cadru rece, nepersonalizat, ușor accesibil tuturor, consilierul premium (din nou: a nu se confunda premuim cu lux) îți va oferi servicii personalizate: un program de coaching special creat pentru tine, cu sesiuni săptămânale, suport și materiale personalizate.
De reținut:
1. Accesibilitatea:
Serviciile premium sunt destinate unei audiențe mai largi, fiind disponibile pentru un segment semnificativ de clienți care își permit un nivel mai ridicat de confort comparativ cu cel standard.
Serviciile de lux, în schimb, sunt mult mai exclusiviste și se adresează unui grup restrâns de clienți, care pot plăti sume considerabile pentru a beneficia de experiențe personalizate, de cele mai multe ori acestea nefiind accesibile masei largi de consumatori.
2. Personalizarea:
Serviciile premium oferă un anumit grad de personalizare, dar de obicei se bazează pe pachete standardizate ce sînt ajustate în funcție de nevoile clientului.
Serviciile de lux, pe de altă parte, sunt extrem de personalizate, fiecare experiență fiind adaptată specific nevoilor și dorințelor clientului, adesea oferindu-se consiliere individualizată, care include acces direct la experți sau manageri de cont exclusivi, la care in mod normal nu ai avea acces.
3. Calitatea și exclusivitatea produselor sau serviciilor:
Serviciile premium sunt de obicei de calitate superioară față de opțiunile standard, dar se bazează pe produse sau servicii care sunt încă relativ comune pe piață, oferind o valoare semnificativă fără a fi complet unicat.
Serviciile de lux sunt la un nivel de calitate excepțional, iar produsele sau serviciile sunt de obicei unicat sau extrem de rare, cum ar fi accesul la colecții limitate, oferte care nu sunt disponibile publicului larg, sau care sînt create special pentru un anumit client, acestea având un caracter irepetabil.
4. Experiența oferită:
Serviciile premium îmbunătățesc experiența clienților prin beneficii suplimentare, cum ar fi suport prioritar sau oferte speciale, dar experiența nu este neapărat revoluționară, mai degrabă îmbunătățește ceea ce este deja standard.
Serviciile de lux oferă o experiență cu totul unică, care depășește așteptările, de la locații private și servicii VIP la experiențe opulente, aproape de neimaginat pentru clientul obișnuit. Fiecare interacțiune este menită să întărească un sentiment de exclusivitate.
5. Prețul:
Serviciile premium sunt mai scumpe decât opțiunile standard, dar prețul este mai accesibil pentru un număr semnificativ de clienți, având în vedere că valoarea adăugată poate fi considerată „justificabilă” pe piață.
Serviciile de lux sunt semnificativ mai scumpe, iar prețul reflectă nu doar calitatea excepțională, ci și exclusivitatea și raritatea serviciilor oferite. Adesea, prețul este un indicator al statutului și accesului limitat.
Aceste diferențe subliniază nu doar diferențele de preț, dar și de strategie, marketing și valorile de brand care definesc fiecare tip de serviciu. Serviciile premium sunt destinate unui public mai larg și oferă un nivel ridicat de confort și beneficii, în timp ce serviciile de lux sunt centrate pe experiențe și acces exclusiv, făcându-le ideale pentru cei care caută ceva cu adevărat unic.
Subsidiar:
*Doar pentru că ai banii necesari pentru a achita un serviciu, nu înseamnă mai nimic:
- banii nu îți aduc by default un anumit statut necesar obținerii serviciilor pe care vrei să le accesezi.
- banii nu îți garantează că facilitatorul de servicii te va și accepta de client.
- banii nu sînt un indicator pentru nivelul tău de educație și/sau dezvoltare emoțională, intelectuală și spirituală, > mai ales dacă vorbim de dezvoltarea personală, unde aceste aspecte legate de nivelul spiritual la care te afli sint mai mult decat esentiale. Din păcate pentru unii și din fericire pentru alții banii nu pot cumpăra orice și nici nu te ridică automat în toate categoriile sociale , ci doar în unele. -
Dacă în mediul bancar putem vorbi excepții, dezvoltarea personală este prin natura ei un domeniu în care excepțiile nu sint prezente, când vorbim de rezultate.
Pe curând,
MH
Empowering lives, Inspiring futures