‘’Toxic charity’’ sau gratuitățile toxice

Probabil doar o mică parte din voi ați auzit de toxicitatea gratuităților, dacă nu sînteți familiari cu domeniul marketingului sau cel al relațiilor publice, însa da, exista și așa ceva: gratuități toxice consumatorului.  

Acest fenomen functionează  asemănător cu strategiile celor care vând narcotice, droguri, sau mai bine zis cu strategia lor de a racola noi clienti : 

  • Oferă-i cuiva prima dată o gratuitate, și îți va fi recunoscător.
  • Oferă-i aceeași gratuitate și a doua oară, iar el va simți și va anticipa faptul că o vei face și a treia oară.
  • Oferă-i  a treia oară aceeași gratuitate, nu doar ca o va anticipa, va bănui că vei continua cu aceste gratuități, dar și va astepta convins că o vei faceȘ va trece de la stadiul de om care bănuiește ceva, la stadiul de om care așteaptă ceva.
  • Dacă  îi oferi a patra oară  gratuitatea, deja va considera că acea gratuitate i se cuvine de drept, din moment ce a primit-o de nenumărate ori fără  nici un efort din partea lui.
  • Dacă  vei continua, și îi vei oferi  și a cincea oară aceeași gratuitate, nu doar că va anticipa gratuitatea, nu doar că o va aștepta negreșit, nu doar că se va considera îndreptățit deplin în a o primi, ci în această  etapă  finală  el va deveni DEPENDENT de tine și implicit de gratuitatea pe care TU o oferi, sau i-ai oferit-o de atâtea ori.

Oamenii devin manipulabili în aceste condiții, și cu toții   știm efectele dependenței de cineva sau de ceva. Nu sînt deloc plăcute. 


MH